“Yüzde 25-30 faiz ihtimali azaldı”
Ancak sonunda ilginin nereye varabileceği konusunda bir yönlendirme yapılmadı. Mevcut durumda swap fonlamasının vadesi ortalama 40 gün civarında olup, 1 hafta vadeli ihalelerle sağlanmaktadır.
Faiz artışıyla birlikte TCMB’nin bankalara sağladığı 1,3 trilyon TL’lik fonlamanın maliyeti bir aydan biraz uzun bir sürede yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çıkacak. Düzenlemeye tabi olan ticari kredi faizleri de bu kararla birlikte artacak. Ancak bu durumu, mevcut durumda işlevi sekteye uğrayan ticari kredi alanında bir rahatlama getireceği için şimdilik ekonomik aktivite ve finansal istikrar açısından destekleyici olarak değerlendiriyoruz.
Öte yandan, kredi kartı ve kredili mevduat gibi bazı ihtiyaç kredilerinde düzenlemeler olduğu için, poliçe faizi ile birlikte faiz oranları da belirli bir süre içinde yükselecektir. Bu durum iç talepteki yavaşlamaya katkıda bulunarak cari denge ve döviz talebini olumlu yönde etkileyebilir. Sonraki toplantılardaki artış oranı belirsizliğini korurken, %25-30 bandında beklentileri karşılama olasılığı azaldı.
Dünyanın yazarları ne diyor?
EMRAH LAFCI
Tarihin en yüksek faiz artışı Enflasyon düşünüldüğünde yeterli olmasa da başlangıç olarak memnuniyetle karşılıyorum. Bunun bir sıkılaştırma sürecinin başlangıcı olduğu PPK metninde yazıyor. Bu da olumlu. Cari hesap açığı. Merkez Bankası’nın bu bahse girmemesi gerektiğini düşünüyorum.
VOLKAN DÜKKANCIK
Faiz adımına ek olarak, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçevenin piyasa sistemlerinin işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirileceğine ilişkin açıklama, bankalara yönelik zorlayıcı düzenlemelerin önümüzdeki dönemde kademeli olarak azaltılacağına da işaret ediyor. gelen gunler.
Dr. BERTAN KAYA
Dr. Bertan Kaya Ben ılımlı ve sürekli bir faiz süreci bekliyordum, o kadar. Nereden? Çünkü ekonomik istikrar eskisi gibi birkaç parametreye bağlı değil. KKM gibi bir seçim ekonomik balonu var, istihdam ve büyüme riskleri var, hızlı enflasyonist talep riski var, istikrar çok kırılgan.