Tina Turner’dan sonra…
Tina Turner’a olan hayranlığımı çok az arkadaşım bilir. Hatta karaoke partilerinde Tina Turner gibi giyinip onun gibi dans etmeye çalıştım. 44 yaşında “anneanne” lakabıyla anılsa da büyükanne olacak kadar yaşlı ve güçlü değildi. Aslında bunu geçenlerde İclal Aydın ile konuştuk; “45 yaşındaki Tina Turner’a büyükanne dediklerinde o zamanlar bize tuhaf gelmemişti ama şimdi yaşımıza bakınca büyükanne olamayacak kadar gençti ve kadına haksızlık ediyorlardı. ”dedi İko.
Çok kötü bir günün sonunda Tina’nın ölümü sanırım beni daha çok üzdü. Ertesi gün akacağını bildiğim gözyaşlarım için bir rulo tuvalet kağıdı hazırladım, bilgisayarı yatağına yatırdım, Tina Turner’ın hayatını konu alan 1993 yapımı, tam bir depresyon günü. Tina: Aşkın Bununla Ne İlgisi Var? Filmi bir kez daha izledim. İnanılmaz bir yaşam öyküsü, terk edilmeye karşı feci bir dayanıklılık, ardından harika bir iyileşme ve onun küllerinden yeniden doğuşunu izledim, tüylerim diken diken oldu.
Her bayan bu farkındalığı yaşayacak kadar şanslı değil.
Küllerinden yeniden doğan kadın…
Ike Turner’ın işkencesine tam 19 yıl katlanan Tina Turner, nihayet 1975’te eşinden bir kuruş talep etmeden sadece soyadını alarak boşandı. Blues tarzından Rock formatına geçiş yaptı ve bu geçiş ona 2 Grammy ödülü kazandırarak dünyanın en tanınan müzisyenleri arasına girmesine neden oldu. Menajeri ile yaptığı ilk görüşmede yaşının bu yeni müzik türüne uygun olmadığını düşünen menajerine;
“Her şeyin mümkün olduğuna inanıyorum. Denemeden öğrenemeyiz.”
Kararlı, azimli, çalışkan ve artık kendine güvenen bir Tina Turner sahnedeydi. 2013 yılında İsviçreli Erwin Bach ile evlenerek ikinci baharını yaşadı.
83 yaşında ölene kadar Ike Turner’dan sağ kurtulmasına rağmen başka trajediler de yaşandı. İki oğlunun ölümüne tanık oldu, felç geçirdi, yeniden yürümeyi öğrendi, bağırsak kanseri teşhisi kondu, böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon hastasıydı.
Tina Turner, olağanüstü müzik yeteneğinin yanı sıra dansı, oyunculuğu, yazarlığı ve moda ikonu ile kitleleri etkileyen bir hanımefendiydi.
Sahne ışıklarının sizi aldatmasına izin vermeyin
Son zamanlarda hayatımıza dahil olan manevi ifadeleri neredeyse ezberledik. Narsisizm, araştırma kişilik bozukluğu, gölgelenme, gaslighting, ekmek kırma, aşk bombalaması…
Dışarıdan ne kadar güçlü, başarılı ya da eğlenceli görünsek de, en güçlü, en başarılı ya da en eğlenceli insanların neler yaşadığını ya da neler yaşadığını asla bilemeyiz. Zaman zaman toksik bir ilişki içinde olan kadınların kendileri bile bunun farkında değil. Bir şeylerin ters gittiğini fark edip görmezden gelmek ya da huzuru bozmamak için örtbas etmek birçok kadının yaptığı bir hatadır.
İletişim becerileriniz ne kadar güçlü, ne kadar akıllı, yetenekli ya da zeki olursanız olun, duygusal ve romantik yakınlık kurduğunuz bağlarda bu yetenekleriniz geçersiz hale gelebilir. Uzun süredir kapalı bir manipülasyona maruz kaldığınızın farkında olmayabilirsiniz. Zaman zaman hiçbir kusurunuz olmadığı halde kendinizi hatalar yaparken bulabilirsiniz.
Kadınlar birden fazla kaygıyla yönetiliyor, tehdit edilerek kontrol altında tutuluyor, manipülasyonlarla gerçeklik algıları yok ediliyor ve birden fazla kez bunun farkında değiller.
Erkeklerin egemen olduğu toplumlarda kadınların bu kadar baskı altına alındığı, sindirildiği ve istemediği şeyleri yapmaya zorlandığı maalesef kabul edilmektedir.
Toplumsal baskı kadınları sessizliğe itiyor. Gerekli desteği göremediği ailesi, arkadaşları veya yakın çevresi kadını yalnız ve çaresiz bırakır. Her zaman kendini savunmak zorunda olan kadınlar, etraflarında takviye göremedikleri için bir süre sonra içine kapanıp çaresizliklerine teslim olurlar. Sonuç olarak kadın eğitim düzeyi ne olursa olsun hoş olmadığı bağa dönmek zorunda hisseder kendini.
Tina Turner’ın hayatına dönüp baktığında, Ike Turner’dan ilk kaçma girişiminde annesine sığınmış ama annesinin yaptığı ilk şey Ike Turner’ı aramak olmuş.
Bu baskı sizin kim olduğunuz ya da toplum içindeki konumunuzla ilgili değil, aslında kendinizi yetersiz gördüğünüz yerden besleniyor. O yüzden spot ışıklarına aldanmayın, hemen hemen birçok kadın bunu yaşıyor. Umarım bunu yaşayan kadınlar da Tina Turner gibi bu farkındalığı yakalar ve kendi hayatları hakkında söz sahibi olurlar.
heyecan
Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio